Direct een afspraak? Bel nu met 06 543 564 32

Een winterdepressie, wat is dat eigenlijk?

In de herfst en in de winter wordt er regelmatig over geschreven, een winterdepressie. En wat is nu het verschil met een ‘normale’ depressie’?

Over een depressie wordt in het algemeenheid gesproken als iemand gedurende langere tijd (een aantal weken) last heeft van een sombere stemming of verlies van interesse of plezier. Soms vindt deze depressieve periode plaats in de herfst of in de winter als de dagen korter worden. Men spreekt dan van een seizoensgebonden depressie ofwel een winterdepressie. De klachten van mensen met een winterdepressie zijn verlies van energie, je overdag heel slaperig voelen, gewichtstoename, overeten of een hunkering naar het eten van koolhydraten als suiker en pasta. Je kunt ook een milde vorm hebben van een winterdepressie als je klachten wat minder zijn dan ik hierboven beschreven heb. Men spreekt dan over een ‘herfstdip” of ‘winterblues’. Een veel gebruikte therapie in de reguliere zorg bij een winterdepressie is lichttherapie. Hierbij wordt iemand blootgesteld aan intensief licht. Dit licht is veel feller dan gewoon kunstlicht. Soms worden door regulier artsen middelen tegen een depressie voorgeschreven, zogenaamde antidepressiva.

Misschien vraag je je af waarom je gevoelig bent om depressieve gevoelens te krijgen. Het woord depressie is afgeleid van het Latijnse werkwoord deprimere dat ‘neerdrukken’ of ‘onderdrukken’ betekent. Als je dit leest als man of vrouw met depressieve gevoelens, dan kan de vraag bij je naar boven komen wat dan hetgeen is dat je ‘neerdrukt’ of ‘onderdrukt’. Allereerst kan dat agressie zijn en dan bedoel ik agressie in de zin van (schuld)gevoelens die niet geuit zijn. Als je (angstig) je agressie onderdrukt, kan dit je levensenergie onderdrukken omdat je energie zich dan naar binnen richt. Een goedbedoeld advies van naar buiten gaan voor je depressieve gevoelens, zal je dan waarschijnlijk niet aanspreken. Een ander gevoel dat bij je boven kan komen, is een gevoel van eenzaamheid of een gevoel van uit verbinding te zijn met jezelf. Je stelt jezelf misschien de vraag of je in dit leven bezig bent waar je mee bezig wilt zijn. Ben je ‘hard aan het werk’ of is je ‘hart aan het werk’? Iets moois in jou wil zich misschien wel heel graag laten zien!

Als je een type bent om je depressieve gevoelens te ondersteunen met middelen, zijn er verschillende opties. Als voedingssupplementen kun je overwegen omega-3 vetzuren omdat deze vetzuren een gunstige invloed hebben op de werking van z.g. neurotransmitters. Deze neurotransmitters zijn stoffen die een belangrijke rol spelen bij de overdracht van prikkels in de hersenen. Omega-3 vetzuren spelen ook een belangrijke rol om je weerstand op peil te houden. Andere bekende middelen bij depressieve klachten is een vitamine B complex of vitamine D. Goede merken zijn VitOrtho, Orthica of AOV. Ook kun je een ontspannende etherische olie in je huis branden zoals Bergamot, Jasmijn of Lavendel. Een etherische olie kun je gebruiken op een speciale brander met een waxinelichtje of met een elektrische steamer dat de olie de lucht in blaast. En als het je aanspreekt: Ga naar buiten! Ook al schijnt de zon niet, het licht buiten is goed voor je mentale gezondheid.

Als je voedingssupplementen wilt gebruiken, laat je dan goed adviseren door een deskundige omdat bepaalde voedingssupplementen niet gebruikt mogen worden in combinatie met bepaalde antidepressiva. Raadpleeg bij ernstige depressieve klachten je huisarts of specialist.

Lavendelfoto